Το δωμάτιο Μοντεσσόρι

Το δωμάτιο Μοντεσσόρι 3

Πολλοί είναι οι γονείς που θέλουν να εισάγουν τη μέθοδο Μοντεσσόρι στο σπίτι τους και αναρωτιούνται πως θα μπορέσουν να εφαρμόσουν κάποιες από τις αρχές της μεθόδου στο παιδικό δωμάτιο. Πιο κάτω θα βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε το κατάλληλο περιβάλλον για το παιδί σας.

Τι είναι η μέθοδος Μοντεσσόρι;

Η μέθοδος Μοντεσσόρι είναι μία εκπαιδευτική μέθοδος που αναπτύχθηκε από την Ιταλίδα γιατρό και παιδαγωγό Μαρία Μοντεσσόρι (1870-1952) έπειτα από πολυετή μελέτη και παρατήρηση. Η μέθοδος προωθεί την ανάπτυξη της ανεξαρτησίας των παιδιών τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν και να δράσουν ελεύθερα μέσα σ’ ένα προετοιμασμένο, όπως ονομάζεται, περιβάλλον. Παρακινούνται από τη δική τους βούληση ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

Τα χαρακτηριστικά του δωματίου Μοντεσσόρι

Τα δωμάτια χαρακτηρίζονται από minimal αισθητική με αφαίρεση των πολλών και περιττών αντικειμένων. Πρέπει να εξασφαλίζεται η άνετη κίνηση στο χώρο και η ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλα τα σημεία και έπιπλα του δωματίου. Σημαντικό είναι το δωμάτιο να έχει άπλετο φυσικό φως. Κυριαρχούν τα φυσικά υλικά και ο χώρος αποπνέει αρμονία, ηρεμία και τάξη.

Τα έπιπλα Μοντεσσόρι

Τα έπιπλα Μοντεσσόρι δεν είναι κάποια συγκεκριμένα ή πιστοποιημένα έπιπλα, αλλά αυτά τα οποία ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές της μεθόδου . Πρόκειται για έπιπλα που προωθούν την ανεξαρτησία και την εύκολη χρήση τους από τα παιδιά τόσο λόγω μεγέθους όσο και λόγω σχεδιασμού. Είναι χαμηλά σε ύψος με εύκολη πρόσβαση χωρίς πορτάκια και μηχανισμούς. Κατά κύριο λόγο κατασκευάζονται από φυσικά υλικά όπως ξύλο ή ακόμα και bamboo.

Πιο συγκεκριμένα, τα έπιπλα που διαμορφώνουν ένα δωμάτιο Μοντεσσόρι είναι:

Κρεβάτι

Το κρεβάτι Μοντεσσόρι πρέπει να είναι χαμηλό ώστε το παιδί σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκεται να μπορεί να ανεβοκατεβαίνει μόνο του. Ειδικά τα κρεβάτια για πιο μικρά παιδάκια μπορούν να συνοδέυονται από προστατευτικά περιμετρικά κάγκελα που έχουν άνοιγμα σε κάποιο σημείο τους για να διευκολύνουν την πρόσβαση του παιδιού. Τα πιο απλά κρεβάτια είναι αυτά που αποτελούνται από σκελετό- βάση και στρώμα. Πολλές εταιρείες, παρόλα αυτά, προσφέρουν διάφορες επιλογές ώστε να αναβαθμίσετε αισθητικά το αποτέλεσμα.

Το δωμάτιο Μοντεσσόρι 5
Κρεβάτι Maralis, Kave Home
Το δωμάτιο Μοντεσσόρι 7
Κρεβάτι Sosta, SProut Kids

TIP: Αποφύγετε να βάλετε ένα σκέτο στρώμα στο δάπεδο για να μη συσσωρεύεται η σκόνη και να μπορείτε να το διατηρήσετε καθαρό και να εξασφαλίσσεται την υγιεινή του.

Ντουλάπα: Πιο σωστό θα ήταν να αναφερόμασταν στην αποθήκευση ρούχων αφού η ντουλάπα στο δωμάτιο Μοντεσσόρι είναι συνήθως ένα έπιπλο με μία μπάρα και ράφια, ανοιχτό και χωρίς πορτάκια. Είναι αρκετά χαμηλό σε ύψος ώστε να μπορεί το παιδί μόνο του να διαλέξει τα ρούχα του αλλά και να τα τοποθετήσει στη θέση τους.

Το δωμάτιο Μοντεσσόρι 9
Ντουλάπα ανεξαρτησίας, Independent Living

Καθρέφτης: Αρχικά, για να καθησυχάσω τις όποιες ανησυχίες, να αναφέρω πως ο καθρέφτης πρέπει να είναι ακρυλικός κι άθραυστος ώστε να μην τραυματιστεί το παιδί σε περίπτωση ατυχήματος. Ο καθρέφτης μπορεί να τοποθετείται οριζόντια και κοντά στο δάπεδο για τα μωρά που δεν περπατάνε ή κατακόρυφα για τα πιο μεγάλα παιδιά που θα το χρησιμοποιούν όταν ντύνονται. Η χρήση του καθρέφτη βοηθά στο συντονισμό των κινήσεων.

Το δωμάτιο Μοντεσσόρι 11
Καθρέφτης με μπάρα στήριξης για πιο μικρά
παιδιά, Independent Living

Ανοιχτοί αποθηκευτικοί χώροι: Χρησιμοποιούνται χαμηλοί κι ανοιχτοί αποθηκευτικοί χώροι με ράφια, για να μπορεί το παιδί να παίρνει το παιχνίδι ή το αντικείμενο που του προκαλεί το ενδιαφέρον.

Στο δωμάτιο του παιδιού μπορούν επίσης να προστεθούν:

Βιβλιοθήκη: Η βιβλιοθήκη σ’ ένα δωμάτιο Μοντεσσόρι δεν είναι η κλασική που έχουμε συνηθίσει και φανταζόμαστε. Πρόκειται για ένα χαμηλό έπιπλο που στην ουσία παίζει το ρόλο του εκθετηρίου αφού τα βιβλία τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο που να φαίνεται το εξώφυλλό του. Ως εναλλακτική, προτείνεται η τοποθέτηση μικρών ραφιών όπου τα βιβλία τοποθετούνται με τον ίδιο τρόπο.

Τραπεζάκι με καρέκλα: Ένα χαμηλό τραπέζι και μία καρέκλα αντίστοιχων διαστάσεων είναι το σημείο που το παιδί μπορεί να συγκεντρωθεί και να ασχοληθεί με την αγαπημένη του δραστηριότητα αλλά και να εξερευνήσει άλλα ενδιαφέροντα.

Το δωμάτιο Μοντεσσόρι 21
Τραπεζάκι και καρέκλα, Nofred

Μία διακοσμητική πινελιά: Η μέθοδος Μοντεσσόρι ενθαρύννει τη χρήση πραγματικών αντικειμένων στις δραστηριότητες. Επομένως, θα μπορούσατε να τοποθετήσετε στον τοίχο, σε χαμηλό ύψος φωτογραφίες από πραγματικά ζώα για να τις περιεργαστεί το παιδί.

Το δωμάτιο Μοντεσσόρι 23
Photos by Dan Dennis, Thomas Evans, Satyabratasm- all photos on Unsplash

Πόσο στοιχίζουν τα έπιπλα Μοντεσσόρι

Η απάντηση είναι πως ισχύει ό,τι ισχύει και για τα υπόλοιπα παιδικά έπιπλα. Οι τιμές τους μπορούν να κυμαίνονται ανάλογα με τον προμηθευτή και την ποιότητα των υλικών. Δεν υπάρχει λόγος να αναζητάτε το χαρακτηρισμό Μοντεσσόρι στην περιγραφή τους. Αυτό που πρέπει να σας ενδιαφέρει είναι οι κατάλληλες διαστάσεις, η ευκολία στη χρήση τους από το παιδί και φυσικά η καλή ποιότητα υλικών και κατασκευής.

Τα βασικά χαρακτηριστικά με μια ματιά:

  • minimal αισθητική
  • φυσικά υλικά
  • φυσικός φωτισμός
  • άνετη κίνηση στο χώρο
  • παιδικές διαστάσεις
  • εύκολη πρόσβαση

TIP: αν θέλετε να δώσετε την αίσθηση ενός δωματίου με παιδικές διαστάσεις, τότε μπορείτε να χωρίσετε οριζόντια τον τοίχο στη μέση και να τον βάψετε με ένα χρώμα της επιλογής σας και να αφήσετε το υπόλοιπο λευκό. Αυτό θα δημιουργήσει την ψευδαίσθηση πως το δωμάτιο είναι πραγματικά χαμηλό και στο ύψος του παιδιού!